About us, Café, food

Om maten hos Café Mormors Bakeri!

Om maten hos Café Mormors Bakeri!
Enkel, sund och välsmakande vegetarisk mat till ett bra pris!

Hos Mormors lagar vi mat efter gamla principer om välsmak och sundhet. Maten är enkel men alltid sammansatt så att en måltid ger dig allt din kropp behöver av energi och näring, vitaminer, mineraler, spårämnen och kostfiber. Låt oss berätta för dig lite om vår mat, så du förstår hur bra den är!

Välsmak:
Det finns 8 smakelement i vår vegetariska mat. Först är det naturligtvis balansen mellan surt, sött, salt och bittert. Därefter är det umami, smaken av protein som ofta kommer från svampar, ärtor, linser, mandlar och nötter. Därefter är det aroma, smaken av goda örter och kryddor. Slutligen är maten, om ni önskar, stark, (het), kryddad med peppar, stark paprika eller chili. Du kan ofta få ekstra chiliolja eller jalapenos till ditt ris eller curry. Sist men inte minst så önskar vi att tillföra maten något nytt och överraskande. Det är ofta en enkel sak som kokos eller lime, en oväntad krispig grönsak, saltrostade mandlar eller bara en härlig kaka, som kallar efter förundran och gör en skillnad.

Vi ser fram emot att överraska dig med vår goda hälsosamma vegetariska mat!

 

Sundhet:
Det finns många idéer om vad som är sunt. Vi håller oss till kunskapen som finns i näringsläran, som säger att kroppen behöver fett, kolhydrater och protein i rätt förhållande, vitaminer, mineraler, spårämnen och kostfiber. När du äter vegetariskt, är det viktigt att få tillräckligt med protein, och lägga märke till vad för kvalitet av protein, som kroppen kan använda. Det handlar om att få de riktiga aminosyrorna, som är byggstenarna proteinmolekylerna är gjorda av. Många av de saker vi äter som korn, ris och majs innehåller en bra mängd protein, men det är några (framför allt lysin, metionin) av de 9 livsviktiga aminosyrorna (fenylalanin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, treonin, tryptofan och valin) som det är för lite av, och som köttätare därför får från köttet. Metionin finns i frön och nötter och lysin finns i goda mängder i bönor (t.ex. Gröna bönor, sojabönor) och baljväxter (t.ex. Ärtor och linser) så vegetarianer som uteslutande lever av plantor (t.ex. veganer) har behov för att tillföra kosten dessa saker. Detta kallas med ett fint ord “proteinkomplettering”. De flesta vegetarianer är inte veganer, men äter också produkter som kommer från djur, såsom ägg och mjölkprodukter, och gör du det, kan du lätt få allt det protein du behöver, från ditt löskokta ägg om morgonen, supplerat med lite mjölk, yoghurt, ost, smör och grädde under dagens lopp. .
Det finns vegetarianer, som endast äter frukt (frukterianer), och dessa sägs ofta sakna kalcium, järn, zink, vitamin D, dom flesta B-vitaminer (speciellt B12) och de essentiella fettsyrorna. Med det sagt är det tankeväckande att några människor kan leva av endast frukt.

Det är kanske lite extremt att bli frukterian, men vi hoppas att du någon gång  vill prova att äta veganskt hos oss i Mormors Bakeri. Vårt bröd är alltid veganskt. Vi har ofta en läcker vegansk kaka. Och du kan alltid få en vegansk rätt, om du kommer och äter din frukost eller middag hos oss.

Kroppen kan spara protein från måltid till måltid så det betyder som tur är , att du inte behöver att få alla sorters aminosyror varje måltid. Det är dock bra om proteinkompletteringen sker under dagens måltider. Vår mat är enkel, vilket också betyder att den är bra till överkänsliga och allergiker. Vi har alltid varm mat utan laktos och utan gluten. Vi är stolta av att vara en plats där alla kan se fram mot ett bra mål vegetarisk mat.

Välkommen till Mormors Bakeri – och smaklig måltid!

Advertisement

2 thoughts on “Om maten hos Café Mormors Bakeri!”

  1. Tack för din fråga – det här är våra buffertider:

   Frukost 09.00-12.00
   Lunch 12.00-16.00
   Middag 16.00-19.30

   Alla bufféer är vegetarianer. Och det finns alltid något glutenfritt och vegan som vårt hemlagade bröd, sallader och olika såser. Vår personal kan förklara dig vad som är glutenfritt på dagen du kommer.

   Hoppas det hjälpte!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s