Butik

Butiken

 Read in English here

Vår gårdshop är en del av vårt kulturhuskoncept. Här erbjuder vi främst ekologiska produkter från lokala bönder från Blekinge. Att vara en hållbar butik förändras vårt sortiment genom säsongen – det finns växter och blommor på våren, frukt och grönsaker på sommaren och hösten och det finns ved på vintern. En av våra huvudprodukter är ekologiska fruktträd från Blekinge Fruktträd Plantskola, som vi ser året runt. Välj mellan äpplen, plommon, päron eller körsbär, alla 100% organiska – och med en 1 års garanti! Vi planerar att ständigt utvidga vårt erbjudande. För tillfället kan du välja vad du vill och betala inom kaféet. Ses snart!

 

Om Blekinge Fruktträd Plantskola

Gården har extremt gamla historiska rötter. Vi vet inte när den först etablerades men vi vet att den flyttades från den tidigare platsen vid sjön Hemsjön till dess nuvarande plats i Elsebråne 3 km härifrån runt 1800. Vi upptäckte att gården brändes ner och byggdes om i 1844. I mer än tvåhundra år har denna gård skaffat stor ekologisk mat till södra Sverige.

Gården själv övergavs i mitten av 20-talet; men vi tog tillbaka den 2014 och har spenderat de senaste 8 åren på att göra byggnaderna användbara igen. Vi tror att kemikalier och konstgjorda gödningsmedel aldrig har använts på detta land, och idag växer vi allt väldigt mycket som de gamla bönderna skulle ha, förutom att vi har traktorer, inte hästar.

Vi producerar 200 fruktarter, och vi producerar och säljer 100 olika typer av äppelträd, 50 typer av päronträd, 30 typer av körsbärsträd och 20 typer av plommonträd; plus kastanjer, nötter, quinces, misspellor och persikor. De är alla organiskt producerade, resistenta mot frost och sjukdom, snabbt växande och läckra. Vi är så övertygade om vår produkt, att vi erbjuder den med en 1 års tillväxtgaranti!

Varför växer vi dessa saker? Eftersom vi är förskräckta av generositeten i detta magiska universum – som det är vackert uttryckt av alla träd som ger oss sina söta, doftande och näringsrika frukter. Frukt som till och med älskar att ätas av oss.

För mer information besök: https://blekingefrukttradplantskola.se

eller vår webbutik: https://blekingefrukttradplantskola.selz.com

 

 

Advertisements