Blomkålsris med morötter, broccoli & pumpafrön (veganskt, glutenfritt) // Cauliflower rice with broccoli & pumpkin seeds (vegan, gluten free)

Ingredienser:

  • 7 dl blomkålsfloretter (ett stort huvud)
  • 4 msk kokos- eller olivolja
  • 2 skivade rödlökar
  • 5 krossade vitlöksklyftor,
  • Grovt salt
  • 0,6 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk mald färsk ingefära
  • 1 smalt skivad liten röd chilifrukt
  • 7 dl broccolifloretter
  • 2 stora morötter skurna i små stavar (Julienne)
  • 1 röd paprika
  • Saft från 2/3 citron
  • 4  msk pumpafrön med skal
  • 2 msk färska korianderblad

1. Lägg blomkålsfloretterna i en matberedare tills de är fint skurna.

2. Värm en matsked kokosolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt en skivad rödlök och tre malda vitlöksklyftor och värm upp under omrörning tills det är mjukt, ungefär 6 minuter.

3. Tillsätt blomkål och krydda med salt. Rör i den vegetariska buljongen och ångkoka tills buljongen har avdunstat och blomkålen är mjuk, ungefär 5 minuter.

4. Flytta från kastrullen till en skål och täck över. Torka pannan och värm två matskedar olja. Tillsätt ½ skivad rödlök och rör runt tills det är mjukt, ungefär 5 minuter. Tillsätt två vitlöksklyftor, ingefära, och chili och låt stå i en minut.

5. Tillsätt broccolifloretterna, morötterna och paprikorna och låt stå, rör runt, tills det är mjukt, ungefär 5 minuter.

6. Krydda med en nypa salt

7. Flytta från värmen och tillsätt citronsaft. Till varje portion, toppa blomkålen med grönsaker och strö med två matskedar pumpafrön och två matskedar koriander.

 


 

Ingredients:

  • 3 cups cauliflower florets (one large head) 
  • 4 tablespoons coconut or extra-virgin olive oil
  • 2 sliced red onions
  • 5 minced cloves garlic, divided 
  • Coarse salt 
  • 1/4 cup low-sodium vegetable broth 
  • 2 tablespoon minced fresh ginger 
  • 1 thinly sliced small red chili 
  • 3 cups broccoli florets 
  • 2 julienned large carrots 
  • 1 red bell pepper
  • Juice of 2/3 lemon 
  • 4 tablespoons shelled pumpkin seeds 
  • 2 tablespoons fresh cilantro leaves

 

1.Cut cauliflower florets in a food processor until finely chopped.

2. Heat one tablespoon coconut oil in a large skillet over medium heat. Add a sliced red onion and three minced cloves garlic and cook, stirring, until tender, about six minutes.

3. Add cauliflower and season with salt. Stir in vegetable broth and steam, covered, until broth has evaporated and cauliflower is tender, about five minutes.

4. Transfer to a bowl and cover. Wipe pan and heat two tablespoons of oil over good heat. Add 1/2 sliced red onion and cook, stirring, until tender, about five minutes. Add two minced cloves garlic, ginger, and chili and cook one minute.

5. Add broccoli florets, carrot, and bell pepper and cook, stirring, until tender, about five minutes.

6. Season with a sprinkle of salt.

7. Remove from heat and add lemon juice. For each serving, top cauliflower with vegetables and sprinkle with two tablespoons of pumpkin seeds and two tablespoons of cilantro.