Blomkålsris med morötter, broccoli & pumpafrön (vegansk, glutenfri) // Cauliflower rice with broccoli & pumpkin seeds (vegan, gluten free)

Ingredienser:

  • 7 dl blomkåls floretter (ett stort huvud)
  • 4 msk kokonsnöt eller extra-virgin olivolja, skilt
  • 2 skivade rödlökar
  • 5 malda vitlöksklyftor, skilda
  • Grovt  salt
  • 0,6 dl låg-natrium vegetabilisk bouillon
  • 2 msk mald färsk ingefära
  • 1 smalt skivad liten röd chilifrukt
  • 7 dl broccoli floretter
  • 2 julienned (finstrimlat) stora morötter
  • 1 röd paprika
  • 2/3 citronsaft
  • 4  msk pumpafrön med skal
  • 2 msk färska korianderblad

1. Lägg blomkåls floretterna i en matberedare tills de är fint skurna.

2. Värm en matsked kokosnötolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt en skivad rödlök och tre malda vitlöksklyftor och låt det värmas upp, rör runt, tills det är mört ungefär 6 minuter.

3. Tillsätt blomkål och krydda med salt. Rör i en vegetarisk bouillon och ångkoka, täckt, tills bouillon har avdunstat och blomkålen är mjuk, ungefär 5 minuter.

4. Flytta från kastrull till en skål och täck över. Torka pannan och värm två matskedar olja på bra värme. Tillsätt ½ skivad rödlök och rör runt tills det är mjukt, ungefär 5 minuter. Tillsätt två vitlöksklyftor, ingefära, och chili och låt stå i en minut.

5. Tillsätt broccoli floretter, morötter, och paprika och låt stå, rör runt, tills det är mjukt, ungefär 5 minuter.

6. Krydda med en nypa salt

7. Flytta från värmen och tillsätt citronsaft. Till varje servering, toppa blomkålen med grönsaker och strö med två matskedar pumpafrön och två matskedar koriander.

 


 

Ingredients:

  • 3 cups cauliflower florets (one large head) 
  • 4 tablespoons coconut or extra-virgin olive oil, divided 
  • 2 sliced red onions
  • 5 minced cloves garlic, divided 
  • Coarse salt 
  • 1/4 cup low-sodium vegetable broth 
  • 2 tablespoon minced fresh ginger 
  • 1 thinly sliced small red chili 
  • 3 cups broccoli florets 
  • 2 julienned large carrots 
  • 1 red bell pepper
  • Juice of 2/3 lemon 
  • 4 tablespoons shelled pumpkin seeds 
  • 2 tablespoons fresh cilantro leaves

 

1.Cut cauliflower florets in a food processor until finely chopped.

2. Heat one tablespoon coconut oil in a large skillet over medium heat. Add a sliced red onion and three minced cloves garlic and cook, stirring, until tender, about six minutes.

3. Add cauliflower and season with salt. Stir in vegetable broth and steam, covered, until broth has evaporated and cauliflower is tender, about five minutes.

4. Transfer to a bowl and cover. Wipe pan and heat two tablespoons of oil over good heat. Add 1/2 sliced red onion and cook, stirring, until tender, about five minutes. Add two minced cloves garlic, ginger, and chili and cook one minute.

5. Add broccoli florets, carrot, and bell pepper and cook, stirring, until tender, about five minutes.

6. Season with a sprinkle of salt.

7. Remove from heat and add lemon juice. For each serving, top cauliflower with vegetables and sprinkle with two tablespoons of pumpkin seeds and two tablespoons of cilantro. 

 

Advertisements