BAKAD ROTSELLERI MED SVAMPPATÉ OCH PISTAGENÖTTER (GLUTENFRI, VEGANSK) // Baked celeriac with mushroom pâté and pistachios (gluten free, vegan)

Ingredienser

  • ½ liten rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Svamppaté:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250g svamp
  • 1 dl rapsolja 
  • 2 msk balsamvinäger 
  • 1 burk kokta kikärtor 
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • 1 kruka persilja
  1. Sätt ugnen på 150 C. 
  2. Rotselleri: Skala rotsellerin och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Pensla med olivolja och krydda med salt och peppar på båda sidorna. 
  3. Lägg rotselleriskivorna på ett bakplåtspapper och sätt i ugnen i ungefär 1 timme. 
  4. Vänd rotselleriskivorna varje kvart.
  5. Svamppaté: Skala löken och vitlöken, hacka löken och skiva vitlöken. Skölj och skiva svamparna. 
  6. Stek svamp, lök och vitlök i olja tills de får en fin färg. Rör i vinägern. Häll i kikärtorna i ett durkslag och skölj dem. 
  7. Blanda svamp och lök tillsammans med kikärtorna till en jämn smet. Krydda med salt och peppar. Häll i smeten i en  spritspåse. 
  8. Garnityr: Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka grovt.
  9. Skär rotsellerin i skivor. Spritsa på svamppatén, stänk på med pistage och garnera med persilja. 

 


 

Ingredients

  • 1/2 small celeriac
  • 2 tablespoon olive oil
  • salt and pepper
  • Mushroom Terrine
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 250 g mushrooms
  • 1 dl rapeseed oil
  • 2 teaspoons balsamic vinegar
  • 1 1/2 cup cooked chickpeas
  • 1 dl peeled pistachios
  • 1 pot parsley
  1. Preheat the oven to 150C.
  2. Celery: Cut the celeriac into 1 cm thick slices and peel them. Brush with olive oil and season with salt and pepper on both sides.
  3. Add celeriac slices on a baking sheet and place in the oven for about 1 hour. Turn celeriac slices each quarter.
  4. Mushroom terrine: Peel the onion and garlic, chop the onion and slice the garlic. Clean and slice the mushrooms.
  5. Fry the mushrooms, onion and garlic in the oil until it gets nice color. Mix in the vinegar. Pour the chickpeas in a colander, rinse them and drain.
  6. Mix mushrooms and onions along with the chickpeas to a smooth cream. Season with salt and pepper. Pour the cream into a piping bag.
  7. Garnish: Toast the nuts in a dry frying pan and coarsely chop them.
  8. Cut slices of celeriac. Pipe on mushroom terrine, sprinkle with pistachios and garnish with parsley.