BAKAD ROTSELLERI MED SVAMPPATÉ OCH PISTAGENÖTTER (GLUTENFRI, VEGANSK) // Baked celeriac with mushroom pâté and pistachios (gluten free, vegan)

Ingredienser

  • ½ liten rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • Svampterrine 
  • 1 Lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250g svampar
  • 1 dl rapsolja 
  • 2 msk balsamvinäger 
  • 1½ kopp bakade kikärtor 
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • 1 kruka persilja
  1. Förvärm ugnen till 150 C. 
  2. Rotselleri: Skär rotsellerin till 1 cm tjocka skivor och skala dom. Pensla med olivolja och krydda med salt och peppar på båda sidorna. 
  3. Tillsätt rotselleri skivor på en bakplåtspapper och lägg i ugnen i ungefär 1 timme. 
  4. Vänd rotselleri skivorna varje kvart.
  5. Svampterrin: Skala löken och vitlöken, hacka löken och skiva vitlöken. Rengör och skiva svamparna. 
  6. Stek svamp, lök och vitlök i olja tills de får en fin färg. Rör i vinägern. Häll i kikärtorna i ett durkslag, skölj dom och dränera. 
  7. Blanda svamp och lök tillsammans med kikärtorna till en jämn smet. Krydda med salt och peppar. Häll i smeten i en  spritspåse. 
  8. Garnityr: Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka grovt.
  9. Skär rotsellerin i skivor. Spritsa på svampterrin, stänk på med pistage och pynta med persilja. 

 


 

Ingredients

  • 1/2 small celeriac
  • 2 tablespoon olive oil
  • salt and pepper
  • Mushroom Terrine
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 250 g mushrooms
  • 1 dl rapeseed oil
  • 2 teaspoons balsamic vinegar
  • 1 1/2 cup cooked chickpeas
  • 1 dl peeled pistachios
  • 1 pot parsley
  1. Preheat the oven to 150C.
  2. Celery: Cut the celeriac into 1 cm thick slices and peel them. Brush with olive oil and season with salt and pepper on both sides.
  3. Add celeriac slices on a baking sheet and place in the oven for about 1 hour. Turn celeriac slices each quarter.
  4. Mushroom terrine: Peel the onion and garlic, chop the onion and slice the garlic. Clean and slice the mushrooms.
  5. Fry the mushrooms, onion and garlic in the oil until it gets nice color. Mix in the vinegar. Pour the chickpeas in a colander, rinse them and drain.
  6. Mix mushrooms and onions along with the chickpeas to a smooth cream. Season with salt and pepper. Pour the cream into a piping bag.
  7. Garnish: Toast the nuts in a dry frying pan and coarsely chop them.
  8. Cut slices of celeriac. Pipe on mushroom terrine, sprinkle with pistachios and garnish with parsley.

 

 

Advertisements